tisdag 14 oktober 2014

The Sims 4 – recension

Ber om ursäkt för vår oannonserade paus, livet kom emellan! Som en liten bonus/förlåt för att vi bara försvann kommer här ett långt inlägg om The Sims 4. 

The Sims 4 är det fjärde spelet i simsserien. I det här spelet ligger fokuset på simmarnas känslor.

Skapa En Sim
I de tidigare simsspelen har vi kunnat ändra simmarnas utseende med hjälp av olika reglage. I The Sims 4 kan vi istället dra direkt i simmarnas ansikten eller kroppar. Det är lite svårt i början, men det går ganska snabbt att vänja sig. Nu tar det inte lika lång tid att skapa en sim vi blir nöjda med som det gjorde i The Sims 3, det går också mycket snabbare att ändra smådetaljer än vad vi upplevde i tidigare spel.

+ Olika kroppstyper. Äntligen kan vi göra simmar med putmagar och spinkiga ben, krokiga ryggar och tjocka armar, Vi behöver inte längre begränsas av att hela simmen blir tjock så fort vi vill göra en kroppsdel lite större.
+ Gångstilar. Jätteroligt sätt att göra simmarna ännu mer unika!
+ Etniciter. För första gången känns det som att simmarna faktiskt har olika etniciteter när vi väljer bland de förinställda valen.
+ Sorteringsfunktionen gör det otroligt mycket lättare att hitta de kläder/skor/accessoarer man vill ha snabbt.- Skapa En Stil finns inte med, vilket gör att det blir svårare att göra alla simmar unika i sin klädsel.
- Endast tre egenskaper. Det känns lite lite jämfört med de fem egenskaperna vi hade i The Sims 3.
- Ögonfransar. Seriöst, var är dem?
- Simmarna ser väldigt tecknade ut vilket i och för sig kan ses som lite charmigt, men vi tycker mest att det är irriterande att inte EA utnyttjar tekniken som vi faktiskt har till att göra lite snyggare simmar.

Byggläget
Byggläget har uppgraderats avsevärt för att göra det lättare att bygga hus. Du behöver inte längre vara en byggexpert för att din sims hem ska se ut som något från en inredningskatalog! Vi upplever att det inte tar lika lång tid att bygga ett snyggt hus som det gjorde i de tidigare spelen just för att det är så enkelt att flytta runt saker och göra om simmarnas hem.+ Möjlighet att flytta rum, nu slipper vi bygga om ett helt hus bara för att vi råkade placera första rummet tre rutor närmare vägen än vad vi ville ha det färdiga huset.
+ Äntligen kan vi placera fönster på olika höjd!
+ Vi gillar skarpt möjligheten att ställa in olika vägghöjd för olika våningar, och att det går att placera dit/tar bort grunden i efterhand!

- Inga pooler... Men misströsta inte! I november kommer en gratis uppdatering till spelet som inkluderar pooler!
- Återigen... Att Skapa En Stil inte finns gör att utbudet känns betydligt mindre vilket vi inte alls gillar. Hittar vi en snygg soffa bara för att upptäcka att den inte fanns i lila måste vi istället ta en soffa vi inte gillar lika mycket eller ändra hela färgschemat i rummet.

Boendeläget
Fokus ligger som vi sa tidigare på simmarnas känslor. Simmarna låser upp olika interaktioner beroende på vad de har för känslor. Precis som innan finns det önskningar att uppfylla, men dessa tar inte upp lika mycket fokus som tidigare.+ Känslorna är väldigt roliga att spela med, det gör att spelet känns roligare och inte blir uttjatat lika fort.
+ När simmarna är på dejt kommer det upp olika uppdrag man ska klara av innan dejten är slut vilket vi tyckte var väldigt roligt och gav spelet lite mer utmaning.
+ Simmarnas relationer delas upp i en vänskapsrelation och en kärleksrelation, det gillar vi!
+ Lättare att kommunicera med andra simmar med nya multitask-funktionen! Du behöver inte längre avbryta din sim för att gå och prata med en annan sim utan simmar deltar i konversationer medan de sysslar med annat.- Inga kaninhål eller möjligheter att följa med simmar till jobb/skola. Skolor och jobb finns inte ens utplacerade i staden utan simmarna försvinner helt enkelt från tomten vilket vi tycker är väldigt tråkigt.
- Det finns inga släktträd. Vi förstår verkligen inte hur EA tänkte när de valde att plocka bort det.

Kvarteret
Kvarteren i The Sims 4 skiljer sig väldigt mycket från The Sims 3. Vi har inte längre kvar den öppna världen som vi haft tidigare, utan världen är istället uppdelad i flera olika små kvarter på 2-5 tomter. Mellan alla tomter måste vi ta igenom en laddningsskärm, som även om den bara är några sekunder blir väldigt jobbig efter ett tag. Förutom det gillar vi kvarteren, de är gulliga och känns genomtänkta.+ Laddningen mellan varje tomt gör att simmar laddas om till tomterna vilket innebär att när du tar din sim till en tomt kommer flera andra simmar från världen att vara där. Inga tomma nattklubbar som i The Sims 3!

- Världarna känns väldigt små och det finns inte alls många allmänna tomter. Efter ett tag känns det som att man har varit överallt.
- Det går inte att placera ut egna tomter utan du får nöja dig med de som finns från början.

Vår slutsats
The Sims 4 har en hel del nya funktioner, men det går inte komma ifrån att vi har tappat en del viktiga saker från tidigare generationers simsspel. Det känns som att The Sims 4 inte har ett lika stort utbud av spelarfunktioner vilket gör att man ledsnar rätt snabbt på att spela, tyvärr.
Byggläget och Skapa En Sim är en av våra favoritdelar i spelet, men vi är inte lika lyriska över själva spelläget.

Det är dock väldigt svårt för oss att säga om ett spel är bra eller inte eftersom det helt beror på hur man gillar att spela. Vi skulle ändå ge The Sims 4 betyget 3/5, det finns fortfarande plats för en hel del förbättringar.