torsdag 14 februari 2013

Förhandstitt på Universitetsliv

***LÅNGT INLÄGG***

För lite mindre än en vecka sedan var vi, som ni kanske minns, iväg på Universitetslivseventet ordnat av EA där vi bland annat fick en chans att testa spelet.

Vår första reaktion när vi testade spelet var: WOW!
För första gången på länge var vi riktigt nöjda med en simsexpansion! Det följde med otroligt mycket nya föremål och nya funktioner! Det känns verkligen som att de har lagt ner tid och tänkt efter ordentligt när de skapade Universitetsliv!

Vi satt bredvid Sara från SimsDeluxe på eventet, och tillsammans tog vi över 400 Screenshots från spelet. Några av bilderna kommer ni att få se i det här inlägget, medan andra kan ni få se framöver.

Skulle ni förresten vilja att vi gjorde ett inlägg om de nya kläderna, frisyrerna och möblerna från spelet redan nu?

Obs! Då vi testade spelet på engelska är vissa av översättningarna kanske inte helt korrekta.

Skapa En Sim

Det finns massvis med nya kläder och frisyrer! Om ni vill se dem redan nu kan vi lägga upp dem i ett separat inlägg (det här inlägget skulle bli alldeles för långt annars och det är redan superlångt).

Det finns en ny musikstil: Geek Rock (eller ja, kanske nördrock på svenska?)

Det finns tre nya egenskaper: Socialt pinsamt, Experimentell/Nyskapande och Oemotståndlig.

Socialt pinsamt: Din sim har problem att prata med andra och det slutar ofta rätt pinsamt.
Experimentell/Nyskapande: Din sim lär sig färdigheten Graffiti snabbare. Målningar och skulpturer skapade av din sim är värda mer pengar. Din sim kritiserar gärna andra.
Oemotståndlig: Din sim har lättare för att skapa relationer. Din sim blir sällan nekad en dejt. Din sim vill oftare vara sociala med andra.

Det finns fem nya livslånga önskningar (engelska originalnamn):

Street Credible: Uppnå nivå 10 i Graffiti och skapa 7 mästerverks-muralmålningar.
Major Master: Få tre betyg
Blog Artist: Uppnå nivå 10 i Socialt Nätverkande och skapa en femstjärnig blogg.
Perfect Student: Få bästa vitsord i ett betyg.
Reach Max Influence with All Social Groups: Uppnå nivå 10 inom alla sociala grupper.

Börja på Universitetet

Innan simmarna ska börja på Universitetet kan de ta ett test där de får veta vilken inriktning som passar bäst för dem att gå. Om simmarna är extra bra för en viss inriktning eller har höga betyg från skolan sen tidigare (alltså som tonåring/barn) kan simmen få stipendium.

Det finns sex olika inriktningar att välja mellan, och varje inriktning ger boostar i karriärer som är kopplade till dessa inriktningar.

Affärer – Affärer, Kriminell
Teknologi – Militär, Lag och Ordning
Vetenskap/Medicin – Vetenskap, Medicin
Kommunikation – Politik, Journalistik, Spådom
Konst – Musik, Matlagning, Film
Fysik – Sport

En sim som har gått ut Universitetet får starta på en högre nivå i jobbet som är kopplat till utbildningen hen gick och hen kan dessutom få bättre lön.

När du ska välja inriktning får du även välja hur länge du ska stanna på universitetet och hur hårt du vill arbeta. Du kan välja mellan 1 eller 2 terminer, varje termin är 7 simdagar.
För att få ditt betyg krävs att du läser totalt 48 meriter. Du får välja mellan 6, 12 eller 18 meriter per termin. Du kan alltså åka tillbaka till universitetet max 8 terminer för att få ett betyg och minst 3.


När du kommer till Universitetsstaden får du välja vart du vill flytta in din sim.
Din sim kan bo i en studentkorridor, i ett eget hus eller hyra ett rum. Din sim kan även skaffa rumskompisar om hen bor själv i ett hus och vill ha hjälp med hyran.

Lektioner

I din sims kalender finns ett schema. Där kan du se vilka tider din sims lektioner kommer att hållas. Vissa lektioner får du följa med dina simmar in på medan andra är kaninhål.
På lektionerna du följer med på kan du välja mellan olika interaktioner för att höja/sänka din sims betyg.Interaktioner:
Var med på lektion
Ställ en fråga
Anteckna
Sov igenom lektionen

På lektioner som inte går att vara med på kan du göra liknande val som när dina simmar är på jobbet. Dessa val är:
Normal ansträngning
Jobba hårt
Smöra för professorn
Ta det lugnt
Var social
Sov
Smsa kompisar

Plugga

För att få ett högt slutbetyg krävs att din sim arbetar hårt i skolan. Du kan se på en betygsmätare var din sim ligger och vad som behöver göras för att simmen ska öka sitt betyg.


Saker som påverkar betyget:
Lektioner – Naturligtvis måste din sim närvara på lektionerna. Missar du lektioner riskerar ditt betyg att sjunka.
Plugga – Dina simmar kan plugga vid en dator, från en bok eller från telefonen.
Färdigheter/Föremål – Vissa färdigheter och föremål är kopplade till din sims inriktning på universitetet. Om du förbättrar dessa färdigheter eller använder dessa föremål höjs betyget.Simmarna kan även starta pluggrupper tillsammans och hjälpas åt att plugga!

Sociala Grupper

Något annat som är nytt för Universitetsliv är sociala grupper! Det finns tre sociala grupper och din sim kan bli medlem i alla tre samtidigt. Grupperna är: Nördar, Rebeller och Sportfånar.

Det finns totalt tio nivåer i varje grupp och simmarna ökar i nivå genom att utföra olika handlingar.

För att vara med nördarna är det bra om simmen läser mycket serier, spelar tevespel och umgås med andra nördar. Rebellerna ordnar protester och äter örter medan Sportfånarna gillar att hålla i fester och dricka bål. Vartannat steg i de sociala grupperna låser du dessutom upp olika belöningar.

Det finns tre nya yrken i spelet och alla är kopplade till varsin social grupp. Simmar som har varit med i Nördarna kan få jobb som spelutvecklare. Simmar som har varit med i Rebellerna kan få jobb som konstkännare och simmar som har varit med i Sportfånarna kan få jobb som sportagent.

Smartphones

Simmarna har nu uppgraderat sina telefoner till smartphones! Med dem kommer en hel mängd med nya möjligheter.
Från sin smartphone kan simmarna förbättra den nya färdigheten Socialt Nätverkande.Nya interaktioner på telefonen:
Surfa på webben
Kolla på videos
Smsa...
    ... Skicka vänskapligt sms
    ... Skicka förolämpande sms
    ... Skicka MMS
    ... Skicka hemligt beundrar-sms
    ... Skicka gör slut-sms
    ... Skicka myspys-sms

Simmarna kan även visa kattvideos för varandra på sina telefoner och ta självporträtt med sina vänner.

Nya färdigheter

Det finns tre nya färdigheter: Socialt Nätverkande, Graffiti och Forskning.

Socialt Nätverkande lär sig simmarna genom att hålla på med sina smartphones. Ju bättre de blir på socialt nätverkande desto fler saker kan de göra med sina smartphones. Simmarna kommer efter ett tag att kunna byta skal på telefonen (fler skal låses upp ju högre simmen når i färdigheten). De kommer även att kunna starta en blogg och blogga från telefonen.

När simmen har nåt en viss nivå av Socialt Nätverkande får hen en app som heter Simhittarappen. Med den appen kan simmen söka efter andra simmar baserat på Kön, Ålder, Stjärntecken och Egenskaper (Det går även att slumpa). När en sim har hittats kommer den simmen automatiskt att komma till din sims tomt!

Graffiti lär sig simmarna genom att klottra på olika ställen. Ju bättre de blir desto större och snyggare målningar kan de göra. Se upp bara när du klottrar på en offentlig plats, din sim kan bli tagen av polisen och få böta 1000§!Forskning lär sig simmarna lättast genom att undersöka olika föremål.

Tjäna pengar under universitetstiden

Det kommer inte att finnas några deltidsjobb som simmarna kan ha medan de pluggar. Däremot finns det andra sätt att få in pengar. Utanför studentboendet finns en anslagstavla, på den kan simmarna välja mellan tre olika alternativ för att tjäna pengar:
Dagjobb
Utmaning
Jobb för Sociala Grupper

Plantsimmar

Ja, det är sant! De övernaturliga varelserna i The Sims 3 Studentliv är Plantsimmar!

Plantsimmarna skiljer sig naturligtvis från vanliga simmar. Dessa simmar går för det första inte att skapa i Skapa En Sim.

Plantsimmar har andra behov än vanliga simmar. De har ingen hunger eller blåsa. Istället har de ett behov av vatten. Om du har årstider installerat kommer plantsimmarnas vattenbehov att fyllas på när det regnar.

När en plantsim går kommer det blommor som ett spår efter hen. Plantsimmar har lättare för färdigheter som Trädgårdsarbete och Forskning. Andra simmar kan fråga plantsimmar efter örter.

Ett sätt att bli en plantsim är att äta Förbjuden Frukt. Denna frukt är väldigt sällsynt och går att skapa i en forskningsstation som Forsknings/Medicinstuderande simmar har. När simmen har ätit frukten tar det ett tag innan hen själv blir en plantsim.Plantsimmar skaffar barn genom att plantera Förbjuden Frukt. Efter några dagar kan de skörda en plantsimsbebis.

Dödstyper

Det finns två nya dödstyper i Universitetsliv. Den ena är att bli krossad till döds. Det kan hända antingen genom att en sim sparkar på en matautomat så att den välter över simmen eller genom att en sim krossas av garderobssängen när hen ska fälla ut/in den.Det andra dödssättet är när en sim protesterar mot döden. Gör en sim det kan det hända att Liemannen blir upprörd och dödar simmen eftersom hen kommer med såna hemska påståenden!

Nya allmänna tomter

Som ni kanske redan vet kommer det att finnas ett kafé, en bowlinghall där simmarna kan bowla och en serietidningsbutik.Roliga småsaker
• Det kommer att finnas en ny interaktion som heter "Heat of the moment kiss" vilket betyder ungefär "Kyss i hettans ögonblick" vilket innebär att en sim helt random kan kyssa en annan sim!
• Simmar kan utmana varandra att göra olika saker som t.ex. att äta kanel eller att dela med noll.
• När simmarna nu går på bio kan de välja bland olika alternativ vilken film de vill se! Det går även att välja vilket datorspel simmarna ska spela.
• Simmar kan skapa fuskpapper inför prov.

************

Era frågor:

Min sim har ett jobb men när jag får universitetsliv så kommer jag att skicka henne till universitet. Kommer hon att ha fördelar i sin karriär sen när hon kommer tillbaka till sitt jobb fast hon redan har börjat på det?
Ja, det kommer hon! T.ex. kan hon få högre lön.

Det brukar ju finnas en vanlig version och en Limited Edition-version med lite extra föremål och sånt där. Jag undrar vad Universitetslivs Limited Edition-version kommer innehålla för speciellt.
Limited Edition-versionen av Universitetsliv innehåller en partystaty

Jag undrar om det kommer finnas plantsimmar! Och hur dom är...
Ja! Det kommer att finns Plantsimmar! De fungerar ungefär som vanliga människor men har lite annorlunda behov.

Jag undrar om man kommer kunna ha ett jobb t.ex. ett deltidsjobb i mataffären.
Nej, det finns dock andra sätt att tjäna pengar under universitetstiden.

Vad kommer att hända med resten av familjen om en sim är på universitetet? Kommer tiden att stanna i den vanliga staden, eller kommer man att kunna växla mellan dem?
Tiden kommer att stanna i den vanliga staden. Det går inte att växla mellan hemstaden och universitetsstaden.

Kan man bygga egna studenthem?
Ja.

Finns det dom vanliga byggnaderna(kontorsbyggnader,stadhuset m.m)
Ja.

Jag vill veta hur länge simmarna går på universitetet. I sims 2 var det ju två terminer 72 dagar var x 4 år.
Simmarna kan välja mellan 1 eller 2 terminer åt gången och varje termin är 7 dagar. Det går dock att söka om till universitetet efter 2 terminer så att du får gå där längre om du vill!
 
Kommer simmarna kunna dricka? Alltså alkohol.
De kommer att kunna dricka bål och det finns en ny festtyp som heter bålparty. Ingen alkohol förekommer dock i spelet. (Fast bål är lite som kodord för alkohol)

Jag vill gärna veta några saker för jag tänker köpa Universitetsliv direkt när det kommer ut (om det kommer ut direkt i spelbutiken in the middle of nowhere). Kommer man kunna följa med på vissa lektioner eller är det så kallad rabbit hole?
Du kan följa med på vissa lektioner, men inte alla.

Kommer man kunna välja säng i studentrummet te.x om man väljer en säng som man har hela tiden?
Ja! Det är så man väljer studentrum.

Kommer staden bara vara universitetet eller kommer universitetet bara vara en byggnad i en stad??
Universitetet är flera byggnader i en "understad"!

Jag vet att man kommer kunna ha en inneboende då man tex har ett rum över om man hyr ett helt hus. Men min fråga är; Kan man ha inneboende i vanliga världen också?
Nej, det går inte att ha inneboende i vanliga världen.

Eftersom de alltid är med en lite mer övernaturlig varelse i varje expansionspaket, vad kommer det vara i detta? Om det är plantsim som det kretsat om, vad kommer vara så speciellt med just denna förutsatt att den inte ser ut som en vanlig sim.
Plantsimmen är den nya varelsen! Den har lite annorlunda behov jämfört med vanliga simmar.

Vad kommer hända med resten utav familjen medans man åker iväg, kommer deras "liv" att stanna. Eller kommer den fortsätta som vanligt? Precis som när man spelar på sin egen familj och andra familjer i staden utvecklas, gifter sig, skaffar barn, befodras osv. Kommer alltså mina familjemedlemmar åldras som vanligt?
Åldringen pausas under tiden på universitetet, även för simmarna som går på universitetet.

Kan man inleda relationer med lärarna?
Ja.

Kan man göra "bus" för att tex förstöra en lektion?
Nej.

Har man fortfarande familjens pengar eller kommer man få en egen summa pengar som man ska klara sig på?
Man har familjens pengar.

Kan man ha ett deltidsjobb under tiden man är där, som man ger sig av till efter en lektion eller efter skoltiden?
Nej, det finns dock andra sätt att tjäna pengar på!

Kan man bjuda över sina vänner eller familj på ett besök från hemstaden?
Nej.

Kan man själv åka och besöka sin hemstad medans man är och studerar eller måste men vänta tills man antingen hoppar av eller är färdig med studierna?
Man måste vänta tills man är färdig med studierna eller hoppar av.

Om man åker till universitetet när man har karriär som ungdom kommer den att avbrytas eller bara pausas tills man kommer tillbaka?
Den kommer att pausas.

Kommer man få vara med på lektioner?
Vissa lektioner!

Kommer man kunna bli lärare? Alltså vuxna simmar...?
Det finns redan ett yrke som lärare! Du kommer dock inte kunna arbeta som lärare på universitetet.

Kommer man att ha läxor o sånt som man hade i Sims 2?
Det kommer inte att finnas läxor, däremot kommer man att kunna plugga självständigt.

Kommer det komma några nya karriärer till denna expansion? Saknar fler karriärsval!
Det kommer tre nya karriärer kopplade till de sociala grupperna: Spelutvecklare, Konstkännare och Sportagent.

Får man en ny stad till detta sims spelet?
Nej, däremot ligger universitetet i en "understad".

Hoppas ni gillade förhandstitten! Har ni några fler frågor om spelet är det bara att kommentera!

25 kommentarer :

 1. Jätte bra inlägg och spelet verkar as kul! Jag vill verkligen jätte mycket att ni lägger upp ett till inlägg med kläder som följer med! :D
  Längtar såååååååååå!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D :D :D

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Är det ok att jag länkar detta inlägg på min simsblogg? :) Och eventuellt tar en bild eller två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du länkar tillbaka hit går det självklart bra :)

   Radera
 3. Håller med de andra; jättebra inlägg! Men jag undrar vad ni menar med att man redan kan ha lärare som yrke? Är det en expansion eller något, och vilket kaninhål kan man vara lärare i såna' fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ett utbildningsjobb i spelet redan.

   Radera
  2. I The Sims 3 Drömjobb kan man arbeta inom Utbildning.

   Radera
 4. Måste man nå en hög nivå i de sociala grupperna för att få specialjobben, eller räcker det med att bara ha varit med?
  Bra inlägg! Längtar till spelet(:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hann vi faktiskt inte testa, så vi vet inte det.

   Radera
  2. Man måste nå högsta nivån(Nivå 10)

   Radera
 5. Jätteroligt inlägg, nu längtar jag ännu mer efter universitetsliv :D Jag vill gärna se ett extra inlägg där ni skriver om föremålen som ni föreslog, skulle vara så roligt att få en sneak-peak på det med ^^

  SvaraRadera
 6. Det skulle vara kul om man fick se alla möbler som följer med!
  Ps. ett bra inlägg på en bra blogg :)

  SvaraRadera
 7. Vad är Ordning för jobb? ifall det kommer ifrån ett expansions paket, Vilket?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lag och Ordning, det är inom det som polisen arbetar.

   Radera
 8. Hej igen!
  Nu har jag lagt upp inlägget och jag har länkat er ca tre gånger :)

  SvaraRadera
 9. Detta inlägget var superbra och jag längtar så tills jag får hem spelet! Dock verkar inte min sim passa in i någon av de sociala grupperna. Hon är polis så hon ska gå inriktningen teknologi. Kommer hon att kunna flytta tillbaka till sitt hus när hon är färdig på universitetet?

  SvaraRadera
 10. Hej!!
  Jättebra inlägg, men skulle du kunna berätta lite mer utförligt om hur man blir en plantsim? Min sim har bemästrat färdigheten vetenskap och hur gör jag sen för att hon ska "uppfinna" den förbjudna frukten i forskningsstationen?? :D
  Är väldigt tacksam för svar:D
  Kram Linda :D

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Jättebra skrivet , till alla som är intresserade av spelet och till de som inte riktigt vet allt som finns i det här expansionspaketet. Jag tillhör den senast kategorin. Men jag har en fråga. Det här med 'inneboende' är det samma sak som 'rumskompisar'? För då kan man ju få rumskompisar i den vanliga staden också. Eller är 'rumskompisar' och 'inneboende' olika saker? Vad är inneboende då?

  SvaraRadera
 12. Vars visar ni kläderna och frisyrerna som kommer med i det här expansionspaketet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här: http://alltomsims.blogspot.se/2013/02/klader-har-och-mobler-fran.html

   Radera
 13. det gÅr att ha inneboende i den vanliga världen öh

  SvaraRadera
 14. Jag kanske. Ska köpa detta, men jag undrar en sak: är spelet prisvärt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det verkligen, tycker jag!

   Radera

LÄS DETTA INNAN DU KOMMENTERAR:

• Läs igenom Vanliga frågor och svar innan du ställer en fråga!

• Reklamkommentarer kommer att raderas.

• Kommentera med ditt namn/smeknamn/alias så att vi vet vem kommentaren är ifrån, annars är det lätt att vi blandar ihop dig med någon annan. Detta gör du genom att välja att kommentera som Namn/Webbadress och sedan strunta i att skriva i fältet för Webbadress (om du inte har en egen blogg).